W 2015 r. zostaliśmy ponownie największym producentem drobiu w UE. Tak dobry wynik - i to już drugi rok z rzędu - udało się nam osiągnąć, ponieważ produkcja polskiego drobiu poszła w górę o ok. 10 proc. Dzięki temu w 2015 r. po raz pierwszy w historii przekroczyła poziom 2,3 mln ton - szacuje branża.
- Polska jest dziś największym producentem drobiu w Unii Europejskiej i coraz bardziej powiększa przewagę nad pozostałymi znaczącymi graczami, jak Francja oraz Niemcy - powiedział „Rzeczpospolitej" Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska. - Tendencje te utrzymują się również w 2016 r. - dodaje. Kurczaki są tańsze od wieprzowiny, co sprawia, że coraz częściej goszczą na naszych stołach. W 2016 r. przeciętny Polak zje 29,5 kg mięsa drobiowego, o 0,5 kg więcej niż w 2015 r. - szacuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERIGŻ). Jeszcze w 2008 r. jego spożycie przekraczało nieznacznie 24 kg per capita.
Bieżący rok przyniesie dalszy wzrost eksportu drobiu, chociaż jego dynamika na rynku unijnym może być słabsza. - Bardziej optymistyczne są prognozy dla eksportu na rynki pozaunijne, do państw Azji i Afryki. Przyczynią się do tego oprócz konkurencyjności cenowej polskiego drobiu ograniczenia eksportowe w innych krajach związane z ogniskami ptasiej grypy.
Źródło: Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców