Portugalia znów zawita do Warszawy – ósma edycja „Flavours of Portugal” już od 29 maja br. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Portugalia znów zawita do Warszawy – ósma edycja „Flavours of Portugal” już od 29 maja br.

Tydzień Portugalski „Flavours of Portugal” 2017 – największe wydarzenie promujące w Polsce i Europie Centralnej portugalską kulturę, gastronomię i wino – rozpocznie się w ostatni poniedziałek maja. Jego organizatorem, jak co roku, jest Polsko-Portugalska Izba Gospodarcza (PPCC).

- Tydzień Portugalski to podróż przez portugalskie regiony, począwszy od północy, a skończywszy na wyspach Madera i Azory - mówi João Brás Jorge, prezes Polsko-Portugalskiej Izby Gospodarczej.

Tegoroczna, ósma edycja odbędzie się na przełomie maja i czerwca – od 29 maja do 2 czerwca 2017 roku w hotelu InterContinental Warszawa. Przez cały tydzień na gości czekać będzie bardzo bogaty program – uroczyste kolacje, degustacje i spotkania B2B, a wszystko przy dźwiękach tradycyjnej portugalskiej muzyki fado.

- Portugalska kuchnia jest jedną z najbogatszych i najbardziej zróżnicowanych w Europie. Łączy w sobie zarówno smaki historycznych portugalskich potraw, jak i inspiracje z Afryki i Brazylii. Kuchnia Portugalii wyróżnia się także różnorodnością regionalną. Każda część kraju posiada charakterystyczne dla siebie potrawy i znakomite lokalne wina - opowiada João Brás Jorge.

Tradycyjnej kuchni portugalskiej i najlepszych win z różnych zakątków tego kraju spróbować będzie można podczas uroczystych kolacji. Każdego dnia prezentowane będą smaki innych regionów. Potrawy przygotują renomowani szefowie kuchni z Portugalii: António Alexandre, Pedro Marques i Manuel Alexandre. W tej kulinarnej podróży wspierać ich będzie Mariusz Jeznach – szef kuchni Hotelu InterContinental.

Dla gości przygotowano także degustacje produktów i win portugalskich, a Cláudia Duarte z zespołem gitarzystów Sandro Costa i José Elmiro Nunes przeniesie ich do magicznego świata fado. Koncerty tradycyjnej muzyki portugalskiej organizowane będą co wieczór podczas kolacji.

Tydzień Portugalski „Flavours of Portugal” jest nie tylko wydarzeniem kulturalnym, ale także biznesowym. W jego ramach, odbywać się będą także branżowe targi B2B portugalskich produktów spożywczych i win dla polskich importerów, dystrybutorów i profesjonalistów, połączone z degustacjami.

Wymiana handlowa między Polską a Portugalią od kilku lat dynamicznie rośnie. W 2016 roku wartość polskiego eksportu do Portugalii wyniosła 737,8 milionów euro, co oznacza wzrost o 9,1 proc. w porównaniu do 2015 roku. W okresie tym wzrosła również wartość portugalskiego importu do Polski – o 3,8 proc. i wyniosła 576,7 mln euro.

Najważniejszymi produktami spożywczymi eksportowanymi przez Polskę do Portugalii są: świeże mięso wołowe (wartość eksportu w 2016 r. to 16,8 mln euro) i świeże mięso drobiowe (15 mln euro). 

Produkty spożywcze są również grupą towarów najczęściej i najchętniej importowaną przez Polskę z Portugalii. W ostatnim czasie nasz kraj najbardziej znacząco zwiększył import oliwy z oliwek (w 2016 r. wzrost aż o 280 proc. w porównaniu z 2015 r.). Wzrósł również import portugalskiego wina (o 21,9 proc.).

Szczegółowy program Tygodnia Portugalskiego „Flavours of Portugal” dostępny jest na stronie: www.flavoursofportugal.pl

 

Dodatkowych informacji udziela:

Weronika Gwiazda, Polsko-Portugalska Izba Gospodarcza

Email: weronika@ppcc.pl

Tel:+48 22 322 7667

 

 

Polsko–Portugalska Izba Gospodarcza (PPCC) została utworzona w 2008 roku w Warszawie z inicjatywy prywatnej. PPCC ma na celu promocję dwustronnych stosunków gospodarczych pomiędzy Polską i Portugalią oraz zachęcanie portugalskich inwestorów do inwestycji w Polsce i vice versa. Izba Gospodarcza oferuje pomoc dla przedsiębiorców w zakresie nawiązania kontaktów handlowych, wsparcie prawne, szukanie partnerów biznesowych, organizację misji handlowych, seminariów oraz konferencji. PPCC jest złożona z polskich firm z kapitałem portugalskim oraz innych polskich i międzynarodowych firm, utrzymujących relacje gospodarcze na rynku portugalskim. Od maja 2016 Prezesem PPCC jest João Brás Jorge, Prezes Zarządu Banku Millennium.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.