Jeszcze kilka lat temu rynek królików przeżywał duże załamanie, ale sytuacja się zmienia. Produkcja stała się bardziej opłacalna, a do grona starszych hodowców coraz częściej dołączają młodzi. Klientów chętnych do nabycia tych zwierząt zarówno do hodowli hobbystycznej, jak i do celów kulinarnych jest sporo. Widać to na polskiej giełdzie drobnego inwentarza. W ostatnich miesiącach cena królików
w hurcie wzrosła i na razie pozostaje na dość wysokim poziomie – od 8 do 9 zł. W detalu kilogram mięsa kosztuje około 24 zł.
Ubojnie poszukują zwierząt. Korzystają na tym głównie duże hodowle. Na giełdzie żywego królika można kupić w cenie od 25 do 50 zł w zależności od rasy. Okazy przeznaczone do rozmnażania sprowadzane są z zagranicy za dużo większe pieniądze.
Źródło: Agrobiznes TVP