RosnÄ…cy popyt na woÅ‚owinÄ™ na Å›wiecie, m.in. ze strony krajów baÅ‚kaÅ„skich, azjatyckich (Hongkong, Chiny, Turcja) i Stanów Zjednoczonych, sprzyja utrzymywaniu siÄ™ Å›wiatowych cen bydÅ‚a na wysokim poziomie. Wzrost cen jest jednak hamowany przez wiÄ™kszÄ… produkcjÄ™ w Unii Europejskiej oraz u niektórych innych Å›wiatowych eksporterów (gÅ‚ównie w Indiach i Brazylii). W efekcie roÅ›nie unijny eksport, maleje import, a ceny sÄ… wyższe niż przed rokiem. Z uwagi na ukierunkowanie polskiej produkcji woÅ‚owiny na eksport na rynek unijny, zmiany cen bydÅ‚a w UE majÄ… znaczÄ…cy wpÅ‚yw na poziom krajowych cen skupu. Przewiduje siÄ™, że unijne ceny w trzecim kwartale 2015 r. bÄ™dÄ… wyższe niż rok wczeÅ›niej, a w czwartym – zbliżone lub nieco niższe od cen ubiegÅ‚orocznych.
Zdaniem ZespoÅ‚u Ekspertów krajowe ceny żywca woÅ‚owego w drugim póÅ‚roczu 2015 r., pomimo sezonowego spadku, mogÄ… być okoÅ‚o 5% wyższe od uzyskiwanych rok wczeÅ›niej, z uwagi na niski ich poziom w 2014 r. oraz osÅ‚abienie zÅ‚otego wzglÄ™dem euro. UwzglÄ™dniajÄ…c wahania sezonowe ZespóÅ‚ Ekspertów przewiduje, że do grudnia 2015 r. ceny skupu żywca woÅ‚owego (bez cielÄ™cego) mogÄ… ksztaÅ‚tować siÄ™ nastÄ™pujÄ…co:
-BydÅ‚o ogóÅ‚em
* wrzesieÅ„ - 5,90–6,20 zÅ‚/kg,
* grudzieÅ„ - 5,90–6,30 zÅ‚/kg,
- Młode bydło rzeźne
* wrzesieÅ„ - 6,20–6,50 zÅ‚/kg,
* grudzieÅ„ - 6,10–6,50 zÅ‚/kg.
ŹródÅ‚o: ARR