Rosnący popyt na wołowinę na świecie, m.in. ze strony krajów bałkańskich, azjatyckich (Hongkong, Chiny, Turcja) i Stanów Zjednoczonych, sprzyja utrzymywaniu się światowych cen bydła na wysokim poziomie. Wzrost cen jest jednak hamowany przez większą produkcję w Unii Europejskiej oraz u niektórych innych światowych eksporterów (głównie w Indiach i Brazylii). W efekcie rośnie unijny eksport, maleje import, a ceny są wyższe niż przed rokiem. Z uwagi na ukierunkowanie polskiej produkcji wołowiny na eksport na rynek unijny, zmiany cen bydła w UE mają znaczący wpływ na poziom krajowych cen skupu. Przewiduje się, że unijne ceny w trzecim kwartale 2015 r. będą wyższe niż rok wcześniej, a w czwartym – zbliżone lub nieco niższe od cen ubiegłorocznych.
Zdaniem Zespołu Ekspertów krajowe ceny żywca wołowego w drugim półroczu 2015 r., pomimo sezonowego spadku, mogą być około 5% wyższe od uzyskiwanych rok wcześniej, z uwagi na niski ich poziom w 2014 r. oraz osłabienie złotego względem euro. Uwzględniając wahania sezonowe Zespół Ekspertów przewiduje, że do grudnia 2015 r. ceny skupu żywca wołowego (bez cielęcego) mogą kształtować się następująco:
-Bydło ogółem
* wrzesień - 5,90–6,20 zł/kg,
* grudzień - 5,90–6,30 zł/kg,
- Młode bydło rzeźne
* wrzesień - 6,20–6,50 zł/kg,
* grudzień - 6,10–6,50 zł/kg.
Źródło: ARR