Podczas tegorocznej edycji mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, czyli
w okresie od 4 stycznia do 3 lutego br., do unijnych magazynów wprowadzono ok. 90 tys. ton produktów wieprzowych.
Większość z tej ilości pojawi się ponownie na unijnym rynku w ciągu 3 tygodni, począwszy od
dn. 17 kwietnia br. Pozostała część wieprzowiny, przechowywana przez 4 lub 5 miesięcy, trafi do sprzedaży w drugiej połowie maja i w czerwcu.
W marcu ceny wieprzowiny w UE zaczęły rosnąć z uwagi na wzmożony popyt przed Świętami Wielkanocnymi. Pojawienie się na rynku mięsa z magazynów w kwietniu i maju może jednak odwrócić tą tendencję. Wolumen, który trafi do sprzedaży będzie równy 3% miesięcznej produkcji unijnej. Jeśli popyt wewnętrzny i zagraniczny tego nie wchłonie, ceny wieprzowiny zaczną ponownie obniżać się.
Źródło: FAMMU/FAPA