W okresie 26.08–1.09.2019 r. cena zakupu trzody chlewnej klarowała się na poziomie 5,88zł/kg, czyli o 1% niższym niż w tygodniu poprzednim. Żywiec ten był jednak o 6% droższy w porównaniu do zeszłego miesiąca, a także o 17% droższy niż w podobnym okresie 2018 r. Przeciętnie w Unii Europejskiej świnie rzeźne klasy E nabywano po 180,78EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej wobec 180,67 EUR/100 kg czyli poziomu cenowego sprzed tygodnia. Było to o 4% więcej niż przed miesiącem oraz o 19% więcej niż w 2018 roku. Cena polskiej wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej kształtowała się na poziomie 175,96EUR/100 kg i była o 3% niższa niż średnio na terenie Wspólnoty oraz niższa niż m.in.: w Niemczech (o 7,5%), Hiszpanii (o 3%) oraz Danii (o 0,5%). Niższe niż w Polsce ceny żywca wieprzowego odnotowano m.in. we Francji (172,00 EUR/100 kg) i Holandii (171,91 EUR/100 kg).
W 35. tygodniu 2019 r. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe przeciętnie po 8,58zł/kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej, lecz o 7% drożej niż przed miesiącem. Biorąc pod uwagę notowania sprzed roku, cena półtusz była o 17% wyższa.
Źródło: KOWR
Partner portalu