W okresie styczeń-kwiecień br. Australijczycy wyeksportowali do Chin łącznie 31,1 tys. ton mięsa wołowego, tj. o około 24% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wywóz mrożonej wołowiny obniżył się o prawie 26% do 29,2 tys. ton, natomiast chłodzonego mięsa wzrósł o ponad 28% do 1,9 tys. ton. W I kwartale 2016 r. Chińczycy sprowadzili łącznie blisko 139 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 90% więcej niż w analogicznym okresie 2015 r. Silny wzrost dostaw mrożonej wołowiny z Brazylii do Chin w I kwartale br., sprawił, że kraj ten stał się szybko największym eksporterem wołowiny ogółem do Państwa Środka (z udziałem na poziomie 33%, wobec zera
w I kwartale 2015 r.). Tym samym Australia została zepchnięta na drugie miejsce wśród największych dostawców wołowiny do Chin (21% udział w handlu wołowiną z Chinami), wyprzedzając nieznacznie Urugwaj (20% udział).
Źródło: FAMMU/FAPA