Według rosyjskich służb statystycznych Rosstat, do końca 2013 r. Rosja będzie w stanie zaspokoić krajowe zapotrzebowanie na drób z własnej produkcji w 96%, podaje FAMMU/FAPA. W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2013 r. produkcja drobiu w Rosji wyniosła 3,7 mln ton i była o 213,2 tys. ton (6,1%) wyższa niż w tym samym okresie przed rokiem. Według wstępnych danych, do końca roku wytworzonych zostanie 4,9 mln ton drobiu – o 6% więcej niż w 2012 r. Regionami o najwyższym poziomie produkcji w tym roku były obwody biełgorodzki, leningradzki, woroneski, rostowski, czelabiński, nowogrodzki, Kraje Krasnodarski i Stawropolski oraz Republika Tatarstanu. Obecnie Rosjanie spożywają obecnie średnio 26 kg mięsa drobiu rocznie. Eksperci przewidują, że w ciągu najbliższych 5-6 lat poziom konsumpcji wzrośnie do 30 kg.