Rosja planuje zwiększyć krajową produkcję drobiu do ponad 6 mln ton do 2020 r., informuje FAMMU/FAPA.
W 2014 r. prognozy wytwarzania zostały jednak obniżone do 3,1 mln ton, co odzwierciedla spowolnienie dynamiki wzrostu produkcji do poziomu najniższego od 1999 r. Wysokie koszty pasz i opóźnienie wdrażania programów państwowych wpłynęły niekorzystnie na kondycję finansową przemysłu drobiarskiego. Rosyjscy producenci nasycili już prawie krajowy rynek, dostarczając ponad 85% potrzeb konsumpcyjnych. W celu dalszego rozwoju branży konieczne jest poszukiwanie rynków eksportowych.
Rosyjski rząd rozważa wprowadzenie w przyszłości systemu kwotowania produkcji mięsa drobiu i jaj w celu uniknięcia nadpodaży. W 2013 r. ok. 71% rosyjskiej produkcji drobiu pochodziło z 20 dużych regionów (68% w 2012 r.). W obwodzie biełgorodzkim, w zachodniej części kraju, wyprodukowano najwięcej – 759,5 tys. ton mięsa drobiu.