Rosja planuje zwiększyć krajową produkcję drobiu do ponad 6 mln ton do 2020 r., informuje FAMMU/FAPA.
W 2014 r. prognozy wytwarzania zostaÅ‚y jednak obniżone do 3,1 mln ton, co odzwierciedla spowolnienie dynamiki wzrostu produkcji do poziomu najniższego od 1999 r. Wysokie koszty pasz i opóźnienie wdrażania programów paÅ„stwowych wpÅ‚ynęły niekorzystnie na kondycjÄ™ finansowÄ… przemysÅ‚u drobiarskiego. Rosyjscy producenci nasycili już prawie krajowy rynek, dostarczajÄ…c ponad 85% potrzeb konsumpcyjnych. W celu dalszego rozwoju branży konieczne jest poszukiwanie rynków eksportowych.
Rosyjski rzÄ…d rozważa wprowadzenie w przyszÅ‚oÅ›ci systemu kwotowania produkcji miÄ™sa drobiu i jaj w celu unikniÄ™cia nadpodaży. W 2013 r. ok. 71% rosyjskiej produkcji drobiu pochodziÅ‚o z 20 dużych regionów (68% w 2012 r.). W obwodzie bieÅ‚gorodzkim, w zachodniej części kraju, wyprodukowano najwiÄ™cej – 759,5 tys. ton miÄ™sa drobiu.