W dniach 14 - 18 maja 2018 r. sekretarz stanu Jacek Bogucki złożył wizytę w Chińskiej Republice Ludowej. Jej celem były rozmowy z przedstawicielami chińskiej administracji dotyczące dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku chińskiego oraz zintensyfikowanie współpracy w zakresie promocji i kwestii naukowo-badawczych.
Warto podkreślić, że szczegółowo zastały omówione kwestie dostępu do rynku poszczególnych produktów podczas spotkania z wiceministrem generalnej administracji celnej Zou Zhiwu,. Obecnie trwają prace nad procedurą wznowienia eksportu polskiego mięsa drobiowego na rynek chiński. Strona chińska poinformowała, że pracuje nad polskimi uwagami do protokołu, zawierającego warunki importu mięsa drobiowego i produktów mięsnych do Chin.
Strona polska zwróciła się także z prośbą o intensyfikację prac nad finalizacją procedury dopuszczającej mięso wołowe do rynku chińskiego. Ponadto wyraziła nadzieję na kontynuację dialogu na temat diagnostyki oraz sposobów walki z afrykańskim pomorem świń. Strona chińska wyraziła zainteresowanie poznaniem polskich doświadczeń w tym zakresie.
Źródło: MRiRW
Partner portalu