W dniach 9-14 czerwca 2024 r. sekretarz stanu Michał Kołodziejczak przebywał w Republice Korei z wizytą, której celem było wsparcie polskich przedsiębiorców w ramach projektu „Mięso z Polski w Republice Korei Południowej”. Wiceministrowi towarzyszyli dyrektor generalny MRiRW Bogusław Wijatyk oraz Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Paweł Meyer.
Podczas wizyty wiceminister otworzył polskie stoisko na targach Seul Food & Hotel, odbył szereg spotkań z przedstawicielami administracji koreańskiej nt. dalszego poszerzenia dostępu do rynku koreańskiego dla polskich towarów rolno-spożywczych oraz zwiększenia eksportu żywności z Polski.
Tematy rozmów
Podczas wizyty wiceszefa resortu rolnictwa w Republice Korei strony omówiły następujące zagadnienia:
- rozszerzenie eksportu mięsa wieprzowego do Republiki Korei zgodnie
z respektowaniem pełnych zasad regionalizacji w zakresie afrykańskiego pomoru świń (ASF), tj. ze wszystkich zakładów zlokalizowanych na terenach wolnych od ASF;
- zakończenie procedur dostępowych dla mięsa drobiowego;
- umożliwienie dostępu do koreańskiego rynku dla mięsa wołowego;
- rozszerzenie eksportu produktów mleczarskich o nowe produkty;
- perspektywy współpracy naukowej i technologicznej pomiędzy instytutami badawczymi nadzorowanymi przez MRiRW oraz zainteresowanymi podmiotami naukowymi z Republiki Korei.
Źródło: GIW