Wczoraj (26 września) w godzinach porannych, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, odbyło się spotkanie bilateralne ministra Krzysztofa Jurgiela z zastępcą sekretarza stanu Ministerstwa Rolnictwa Węgier Péterem Gál. Podczas rozmów omawiano m.in. sprawy reformy legislacji dotyczącej oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia, politykę ochrony specjalnych, narodowych produktów rolnych i rolno-spożywczych. Mówiono także o efektach rozporządzenia zawierającego propozycje uproszczeń aktów bazowych unijnych polityk. Ministrowie rozmawiali również o metodach zatrzymania młodych rolników na obszarach wiejskich.
– Jestem przekonany, że dzisiejsze rozmowy to kolejny ważny krok w zakresie pogłębiania bardzo dobrej współpracy między naszymi krajami – powiedział minister Jurgiel i dodał, że mając na uwadze znaczenie rolnictwa w gospodarkach Polski i Węgier oraz ożywione kontakty handlowe i polityczne między naszymi krajami, bliskość kulturową i historyczną, a także siłę głosu Węgier w UE, zabiegamy
o utrzymanie dobrej współpracy w obszarze rolnictwa. Zależy nam na dobrych kontaktach zarówno dwustronnych, jak i w formule poszerzonej Grupy Wyszehradzkiej.
– Liczymy na wsparcie Węgier w kwestiach, które Polska przedkłada jako wnioski w ramach unijnej Rady Ministrów ds. Rolnictwa i Rybołówstwa – dodał szef polskiego resortu rolnictwa.
Węgry zajmują ósmą pozycję wśród krajów, do których Polska eksportuje swoje produkty rolno – spożywcze. Eksport tych produktów rolno – spożywczych w 2015 r. wyniósł 579 600 tys. EUR. Główne produkty eksportowe na rynek węgierski to: chleb i pieczywo cukiernicze, papierosy, czekolada, mięso wieprzowe, drobiowe, sery i twarogi, wody mineralne, przetwory owocowo-warzywne oraz ekstrakty kawy i herbaty. W 2015 roku saldo obrotów handlowych z Węgrami było dodatnie i wyniosło 237 200 tys. EUR.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi