31 października br. sekretarz stanu Jacek Czerniak przyjął delegację wietnamską ktorej przewodniczył sekretarz Komitetu Prowincji Nam Dinh Pham Gia Tuc. W spotkaniu uczestniczyli także przedstawiciele MRiRW oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, a ze strony wietnamskiej – ambasador Wietnamu w Polsce Ha Hoang Hai.
– Nasze rozmowy oparte są na długoletniej tradycji przyjaznych relacji – podkreślił wiceminister. Wskazał jednocześnie na rolę Polski jako znaczącego w UE i na świecie producenta i eksportera produktów rolno-spożywczych. Potwierdził również gotowość strony polskiej do zwiększenia eksportu żywności na rynek wietnamski. – Wietnam to dla Polski istotny kraj także w zakresie współpracy handlowej – zwrócił uwagę sekretarz stanu. Wyraził przy tym nadzieję na uzgodnienie warunków eksportu z Polski do Wietnamu m. in. dla przetworzonego białka zwierzęcego, puchu i pierza oraz karm dla psów i kotów. Sekretarz Komitetu Prowincji Nam Dinh Pham Gia Tuc podzielił zainteresowanie działaniami na rzecz zwiększania poziomu wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi między Polską a Wietnamem.
Wietnam to najważniejszy odbiorca polskich towarów rolno-spożywczych w Azji Południowo-Wschodniej. W 2023 r. eksportu towarów rolno-spożywczych do Wietnamu osiągnął wartość 175,7 mln EUR. Sprzedawaliśmy głównie: mięso drobiowe z indyka i podroby, mięso z ryb, filety z łososia, mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów, podroby jadalne wieprzowe.
W okresie I-VIII 2024 r. eksport do Wietnamu osiągnął poziom ponad 124 mln EUR – główne towary to mięso i podroby z drobiu, filety rybne, jelita i żołądki zwierzęce oraz podroby wołowe.
Źródło: MRiRW