Rozmowy w USA - II dzień wizyty - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Rozmowy w USA - II dzień wizyty

Drugiego dnia wizyty w USA minister Marek Sawicki kontynuował spotkania poświęcone dostępowi polskich produktów rolno-spożywczych do rynku USA oraz możliwościom rozwoju współpracy handlowej i naukowej.

Podczas spotkania z Główną Negocjatorką ds. Rolnych Urzędu ds. Handlu USTR Darci Vetter, omawiano możliwości rozwoju handlu rolnego w kontekście bieżącej sytuacji politycznej,  poziomu światowych cen produktów rolnych, wyzwań w zakresie światowego bezpieczeństwa żywnościowego oraz negocjacji TTIP. 

Minister M. Sawicki wspominał również o pracach, jakie strona polska podjęła, aby uzyskać dostęp dla polskich produktów rolno-spożywczych do rynku USA, zachęcając aby  równolegle do toczących się między KE a USA negocjacji TTIP rozwiązywać sprawy techniczne związane z dostępem do rynku w ramach uzgodnień bilateralnych. Te kwestie były omawiane szczegółowo podczas technicznego spotkania z Administratorem Służby ds. Inspekcji Zdrowia Roślin i Zwierząt APHIS Kevinem Shea. Strona USA zapewniła, że w priorytetowy sposób traktuje wspólny wniosek Polski i 7 państw członkowskich UE o uzyskanie dostępu dla jabłek i gruszek do rynku amerykańskiego.

Podczas spotkań z Przewodniczącymi Komisji ds. Rolnictwa Izby Reprezentantów – Michaelem Conwayem i Senatu – Patem Robertsem minister Marek Sawicki zwrócił się z prośbą o wsparcie polskich starań związanych z dostępem polskich produktów do rynku USA. Rozmówcy zapewnili, że rozumieją sytuację polskiego rolnictwa związaną z zamknięciem rynku rosyjskiego.

Szef polskiego resortu rolnictwa kontynuował również rozmowy z przedstawicielami biznesu, tj. z Północno-Amerykańskim Instytutem Mięsa, podkreślając, że otwarcie rynku USA dla polskich produktów pochodzenia zwierzęcego stworzy amerykańskim konsumentom nowe możliwości wyboru produktów wysokiej jakości. Strona amerykańska zachęcała polski biznes do współpracy z amerykańskimi stowarzyszeniami branżowymi.

Źródło: MRiRW

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.