Sprezedaż drobiu na rynek pozaunijny stanowi siłę napędową dla rozwju eksportu nieprzetworzonego mięsa drobiowego z Polski. Według danych Eurostat w pierwszych czterech miesiącach bieżącego roku eksport poza Unie Europejską zwiększył się w skali roku i 45% do poziomu ok. 56 tysięcy ton.W porównaniu z poprzednim rokiem oznacza to znaczną intensyfikację sprzedaży. Natomiast dla porównania wroku 2014 tempo wzrostu w analogicznym okresie było na poziomie ok. 8%.
Odwrotną tendencję możnabyło zauważyć dla wywozu nieprzetworzonego mięsa drobiowegona rynek wspólnotowy. W okresie od stycznia o kwietnia 2015 roku eksport do krajów członkowskich wyniósł ok. 201 tysięcyton to jest o 11% więcej niż przed rokiem. Oznacza to wychamowane dynamiki wzrstu wobec 17% odnotowanych w 2014 roku.
Źródło: Agro Tydzień - Bank BGŻ