Salama da sugo włączone do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Salama da sugo włączone do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych

W dn. 4 listopada br. w Dzienniku UrzÄ™dowym UE ukazaÅ‚o siÄ™ rozporzÄ…dzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1173/2014 wpisujÄ…ce do rejestru chronionych oznaczeÅ„ geograficznych (ChOG) nazwÄ™ wÅ‚oskiego salami – Salama da sugo, informuje FAMMU/FAPPA. Produkt jest wytwarzany z mieszaniny przyprawionych miÄ™s wieprzowych, umieszczonej w naturalnym pÄ™cherzu wieprzowym. Salama da sugo wymaga ponadto użycia czerwonego wina lub likierów, a także czarnego pieprzu i soli gruboziarnistej. Salami ma charakterystyczny melonowaty ksztaÅ‚t i jest przewiÄ…zany dratwÄ… dzielÄ…cÄ… powÅ‚okÄ™ na 6 lub 8 segmentów oraz Å›ciÅ›niÄ™ty poziomÄ… opaskÄ… w części Å›rodkowej. WewnÄ…trz produkt jest różowy, co wynika z dojrzewania miÄ™sa połączonego z winem. Specyficzne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci organoleptyczne Salama da sugo to miÄ™kkość, kruchość, bogaty aromat oraz sok wypÅ‚ywajÄ…cy z pÄ™cherzowej osÅ‚ony. Obszar produkcji i pakowania salami obejmuje terytorium prowincji Ferrara, z wyłączeniem kilku gmin. Wilgotny klimat obszaru sprzyja procesowi dojrzewania produktu i wpÅ‚ywa na jego wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci organoleptyczne. Historia wytwarzania Salama da sugo siÄ™ga epoki renesansu.
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.