Wyrabianie wędlin na Śląsku to wielka tradycja. To właśnie z tego regionu pochodzą wyroby, które zna niemal cała Polska. Rzeźnictwo śląskie jest cenione nie tylko w kraju nad Wisłą, ale też w wielu krajach europejskich. Od 1989 r. Ernestyn Janeta z Lubomii wraz z rodziną dba o to, aby wyroby przez niego wytwarzane były tradycyjne, smaczne i jak najlepszej jakości, takie na śląską nutę.
Oto TOP 4, które w 2023 roku powinniście Państwo spróbować !
fot.ZM Ernestyn Janeta
Szyneczka lubomska - Produkowana z najlepszego mięsa wieprzowego pochodzącego z własnej hodowli. Wędzona w tradycyjnej wędzarni opalana drewnem bukowym i owocowym co daje niepowtarzalny nigdzie smak i aromat.
fot. ZM Ernestyn Janeta
Pasztet lubomski - Grubo mielony w osłonce naturalnej charakteryzuje się smakiem i konsystencją nawiązującą do tradycyjnego pasztetu wyrabianego podczas świniobicia.
fot. ZM Ernestyn Janeta
Salceson lubomski - Salceson czarny podrobowy z dodatkiem mięsa z głów oraz starannie dobranej mieszance ziół i przypraw nadający smak i aromat.
fot. ZM Ernestyn Janeta
Kiełbasa lubomska - Grubo rozdrobniona kiełbasa w osłonce naturalnej z wyselekcjonowanego wysokiej jakości mięsa wieprzowego wędzona w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem.