Słoweńska szynka w rejestrze nazw chronionych UE - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Słoweńska szynka w rejestrze nazw chronionych UE

W dn. 26 kwietnia br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 424/2014 pisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę słoweńskiej szynki – „Prekmurska šunka” podaje FAMMU/FAPA. Jest to wędzony i suszony produkt wytworzony na bazie mięsa ze świeżego udźca wieprzowego. „Prekmurska šunka” ma rozpoznawalny kształt gruszki, charakteryzuje się jednolicie czerwono-brązowo barwą na powierzchni skóry, wyczuwalnym aromatem wędzenia, nieco wyższą zawartością soli i jędrną konsystencją. Szynka produkowana jest w regionie Prekmurje w Kotlinie Panońskiej, w północno-wschodniej Słowenii. Wyrób można uznać za jedną z cech etnologicznych wyróżniających region Prekmurje.