Według danych Eurostat, w marcu br., w porównaniu z lutym 2016 r. ceny artykułów mięsnych
w krajach Unii Europejskiej spadły o 0,2%. Najgłębszy ich spadek odnotowano w Słowenii (-1,9%) oraz w Austrii i Danii (po -1,5%). Artykuły mięsne najbardziej podrożały natomiast na Cyprze (+0,7%), a także w Estonii i Luksemburgu (po +0,6%). Roczne kierunki zmian cen mięsa w Polsce były odzwierciedleniem tendencji panującej w UE. Według danych Eurostat, w UE, w marcu br. ceny detaliczne artykułów mięsnych obniżyły się w horyzoncie rocznym o 1,3%, podczas gdy przeciętne ceny żywności i napojów bezalkoholowych były na takim samym poziomie jak przed rokiem. Krajami, w których odnotowano najgłębszy spadek cen były Rumunia (-10,5%), przede wszystkim ze względu na obniżony VAT na produkty żywnościowe. Z drugiej strony artykuły mięsne w największym stopniu podrożały na Malcie (+2,5%). Według danych Eurostat mięso w Polsce potaniało o 1,9%, czyli
w takim samym stopniu jak podał to GUS. Niższy poziom cen artykułów mięsnych w krajach Wspólnoty spowodowany był zarówno dużą podażą mięsa wieprzowego, jak i problemami z jego eksportem poza granice Unii (ze względu na ASF), a także większą produkcją mięsa drobiowego, napędzaną niższymi cenami pasz.
Źródło: FAMMU/FAPA