W 2016 r. chiński eksport mięsa kurcząt obniżył się o 4% do 386 tys. ton, a w 2017 r. spadnie prawdopodobnie o 9% do 350 tys. ton w wyniku ograniczenia produkcji i wzrostu cen. W ubiegłym roku dostawy do najważniejszego odbiorcy – Japonii zmniejszyły się o 3% do 165 tys. ton, głównie ze względu na obawy dotyczące bezpieczeństwa chińskich produktów. Mniej mięsa kurcząt niż rok wcześniej wyeksportowano również m.in. do Malezji, Bahrajnu i Iraku. Wysyłki do Hongkongu wzrosły o 5% do 143 tys. ton, dzięki konkurencyjności chińskich świeżych i schłodzonych produktów z kurcząt na tamtejszym rynku. Eksport drobiu z Państwa Środka do UE ogranicza się obecnie głównie do przetworów ze względu na wysokie cła wobec innych produktów. Największym unijnym odbiorcą jest Holandia, która w 2016 r. sprowadziła 7,3 tys. ton mięsa kurczątz Chin, o 8% więcej niż w 2015 r.
Źródło: FAMMU/FAPA