WedÅ‚ug danych Komisji Europejskiej, w 2014 br. UE wyeksportowaÅ‚a na rynki krajów trzecich ponad 2,9 mln ton żywca, miÄ™sa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 5% mniej niż w tym samym okresie 2013 r podaje Fammu/Fapa. W strukturze towarowej sprzedaży najwiÄ™kszy udziaÅ‚ miaÅ‚y podroby i tÅ‚uszcze (1,31 mln ton) oraz mrożona wieprzowina (1,27 mln ton), których wysÅ‚ano odpowiednio o 5% i 4% mniej niż rok wczeÅ›niej.
NajwiÄ™kszy spadek wywozu – o 28% do ok. 92 tys. ton, dotyczyÅ‚ jednak Å›wieżego miÄ™sa. Obniżenie eksportu miÄ™sa i przetworów w omawianym okresie tego roku to gÅ‚ównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez RosjÄ™ pod koniec stycznia 2014 r. z uwagi na afrykaÅ„ski pomór Å›wiÅ„ (ASF) w Polsce i na Litwie. Embargo zostaÅ‚o rozszerzone w sierpniu ub. r. Rosja sprowadziÅ‚a w caÅ‚ym 2014 r. jedynie niecaÅ‚e 70 tys. ton miÄ™sa, żywca i produktów wieprzowych z UE – ponad 11-krotnie mniej niż w 2013 r.
Znacznie zmniejszyÅ‚y również zakupy Ukraina i BiaÅ‚oruÅ›. GÅ‚ównymi odbiorcami miÄ™sa i produktów wieprzowych z UE byÅ‚y w ubiegÅ‚ym roku kraje azjatyckie – Chiny, Hongkong, Japonia, Korea PÅ‚d. i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowaÅ‚y podroby wieprzowe (468 tys. ton i 280 tys. ton), których sprzedano odpowiednio o 17% wiÄ™cej i 3% mniej niż rok wczeÅ›niej. Wywóz mrożonego miÄ™sa z UE do Chin obniżyÅ‚ siÄ™ natomiast o 10% do 235 tys. ton, a do Hongkongu wzrósÅ‚ o 27% do 118 tys. ton.
W wysyÅ‚kach na rynek japoÅ„ski i koreaÅ„ski dominowaÅ‚o miÄ™so mrożone – odpowiednio 268 tys. ton (+28%) i 168 tys. ton (+109%). NajwiÄ™kszy wolumen miÄ™sa i produktów wieprzowych wyeksportowaÅ‚y na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Z grona ważniejszych eksporterów, wiÄ™kszość krajów zanotowaÅ‚a spadki wywozu, najsilniejsze zniżki dotyczyÅ‚y Polski, Belgii i Francji. ZwiÄ™kszyÅ‚y natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Holandia, WÄ™gry i Wielka Brytania. WzrosÅ‚y prawie o poÅ‚owÄ™ wysyÅ‚ki żywej trzody chlewnej z UE do ok. 44 tys. ton, gÅ‚ównie dziÄ™ki wyższym dostawom z Chorwacji (+149% do ok. 18 tys. ton).
W 2014 r. paÅ„stwa UE zakupiÅ‚y w krajach trzecich ok. 35 tys. ton miÄ™sa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 4,4% wiÄ™cej niż w 2013 r. W strukturze towarowej zakupów dominowaÅ‚y podroby i tÅ‚uszcze (22,6 tys. ton). Najważniejszym ich dostawcÄ… do UE byÅ‚a tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósÅ‚ o 8% w skali roku do ok. 17 tys. ton, zwiÄ™kszyÅ‚y siÄ™ również o ponad jednÄ… czwartÄ… zakupy serbskiego tÅ‚uszczu wieprzowego oraz o ponad jednÄ… trzeciÄ… norweskiego miÄ™sa i przetworów.