Według danych Komisji Europejskiej, w 2014 br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 2,9 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 5% mniej niż w tym samym okresie 2013 r podaje Fammu/Fapa. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (1,31 mln ton) oraz mrożona wieprzowina (1,27 mln ton), których wysłano odpowiednio o 5% i 4% mniej niż rok wcześniej.
Największy spadek wywozu – o 28% do ok. 92 tys. ton, dotyczył jednak świeżego mięsa. Obniżenie eksportu mięsa i przetworów w omawianym okresie tego roku to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia 2014 r. z uwagi na afrykański pomór świń (ASF) w Polsce i na Litwie. Embargo zostało rozszerzone w sierpniu ub. r. Rosja sprowadziła w całym 2014 r. jedynie niecałe 70 tys. ton mięsa, żywca i produktów wieprzowych z UE – ponad 11-krotnie mniej niż w 2013 r.
Znacznie zmniejszyły również zakupy Ukraina i Białoruś. Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE były w ubiegłym roku kraje azjatyckie – Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe (468 tys. ton i 280 tys. ton), których sprzedano odpowiednio o 17% więcej i 3% mniej niż rok wcześniej. Wywóz mrożonego mięsa z UE do Chin obniżył się natomiast o 10% do 235 tys. ton, a do Hongkongu wzrósł o 27% do 118 tys. ton.
W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone – odpowiednio 268 tys. ton (+28%) i 168 tys. ton (+109%). Największy wolumen mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Z grona ważniejszych eksporterów, większość krajów zanotowała spadki wywozu, najsilniejsze zniżki dotyczyły Polski, Belgii i Francji. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Holandia, Węgry i Wielka Brytania. Wzrosły prawie o połowę wysyłki żywej trzody chlewnej z UE do ok. 44 tys. ton, głównie dzięki wyższym dostawom z Chorwacji (+149% do ok. 18 tys. ton).
W 2014 r. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 35 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 4,4% więcej niż w 2013 r. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (22,6 tys. ton). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósł o 8% w skali roku do ok. 17 tys. ton, zwiększyły się również o ponad jedną czwartą zakupy serbskiego tłuszczu wieprzowego oraz o ponad jedną trzecią norweskiego mięsa i przetworów.