UKRAINA – ZNACZNY SPADEK IMPORTU WIEPRZOWINY
W okresie od stycznia do maja br. Ukraina sprowadziła 60 tys. ton mięsa wieprzowego – o 5,5% mniej niż w tym samym okresie 2012 r. Podaje FAMMU/FAPA. W maju br. zaimportowano 11 tys. ton, o 34% mniej niż w kwietniu i o połowę mniej niż przed rokiem. Według analityków, zakaz przywozu wieprzowiny z Brazylii przyczynił się tylko częściowo do spadku importu ogółem, głównym powodem był jednak wzrost produkcji krajowej, stymulowany inwestycjami w sektorze. Zmniejszył się również eksport ukraińskiej wieprzowiny – w ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku wyniósł 1,6 tys. ton i był sześciokrotnie niższy niż w tym samym okresie 2012 r. Wskazuje to na coraz większe zainteresowanie producentów rynkiem krajowym. W 2013 r. udział ukraińskiej wieprzowiny w rynku wewnętrznym wrośnie do 82-83% z 78% w 2012 r. Eksperci szacują, że Ukraina może w najbliższym czasie osiągnąć samowystarczalność w produkcji wieprzowiny.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 10.07.13