Zarówno w Unii Europejskiej, jak i w Polsce utrzymuje się spadkowa tendencja cen skupu żywca wieprzowego. W okresie od 28.10 – 3.11.2024 r. średnio w UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 194,19 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 2% mniej niż tydzień wcześniej i o 4% mniej niż przed miesiącem. Cena tego żywca była również o 8% niższa niż w analogicznym okresie 2023 r. W ciągu tygodnia żywiec potaniał w 21 krajach UE1 , najbardziej w Czechach (o 4%), na Łotwie (o 3,9%), w Polsce i na Węgrzech (w obu przypadkach o 3,7%), a najmniej m.in. w Bułgarii (o 0,1%)i Finlandii (o 0,2%). Tygodniowy wzrost cen odnotowano jedynie na Słowacji (o 0,7%). W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 192,05 EUR/100 kg i była o 1% niższa niż średnio w UE oraz niższa niż w Niemczech (o 5%) i Hiszpanii (o 2%).
W Polsce na przełomie października i listopada br. zakłady monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne średnio po 6,39 zł/kg, o 3% taniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 9% taniej niż przed miesiącem. Cena żywca wieprzowego była o 14,5% niższa niż przed rokiem.
Na rynku krajowym w ślad za spadkiem cen żywca wieprzowego taniało mięso wieprzowe. W dniach 28.10 – 3.11.2024 r. półtusze wieprzowe sprzedawano przeciętnie po 9,73 zł/kg, o 3% taniej niż tydzień wcześniej oraz o 6% taniej niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była o 11% niższa niż w analogicznym tygodniu 2023 r.
Źródło: KOWR