27 kwietnia 2017 r. w Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie odbyło się całodniowe spotkanie informacyjne „Rynek spożywczy w Chinach. Szanse dla polskich firm.”, którego celem było przekazanie informacji na temat rynku spożywczego w Chinach przedsiębiorcom planującym uczestnictwo
w targach branży spożywczej na terenie Chin w 2017 roku (SIAL China w Szanghaju, IFE China
w Kantonie, ANUFOOD China i inne) oraz wejście ze swoimi produktami na rynek chiński.
Szkolenie moderowała Monika Tyska – Dyrektor Biura Wspierania Eksportu w Agencji Rynku Rolnego. Podczas spotkania swoją wiedzą i długoletnim doświadczeniem we współpracy z chińskimi kontrahentami oraz wprowadzaniem polskich produktów na rynek chiński podzielili się z uczestnikami:
- Bartosz Ziółek z Global Amber Consulting,
- Michał Bielewicz z ForCap Co. Ltd.,
- Pierre Asseo z Wabel.
Podczas szkolenia omówione zostały m.in. takie kwestie jak: szanse i zagrożenia dla polskich firm, najczęściej popełniane błędy we współpracy z chińskimi kontrahentami, kanały dystrybucji produktów spożywczych w Chinach, certyfikacja produktów, współpraca z agentem na terenie Chin.
W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele 32 firm z branży spożywczej oraz transportowej.
Źródło: ARR