27 kwietnia 2017 r. w Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie odbyÅ‚o siÄ™ caÅ‚odniowe spotkanie informacyjne „Rynek spożywczy w Chinach. Szanse dla polskich firm.”, którego celem byÅ‚o przekazanie informacji na temat rynku spożywczego w Chinach przedsiÄ™biorcom planujÄ…cym uczestnictwo
w targach branży spożywczej na terenie Chin w 2017 roku (SIAL China w Szanghaju, IFE China
w Kantonie, ANUFOOD China i inne) oraz wejście ze swoimi produktami na rynek chiński.
Szkolenie moderowaÅ‚a Monika Tyska – Dyrektor Biura Wspierania Eksportu w Agencji Rynku Rolnego. Podczas spotkania swojÄ… wiedzÄ… i dÅ‚ugoletnim doÅ›wiadczeniem we wspóÅ‚pracy z chiÅ„skimi kontrahentami oraz wprowadzaniem polskich produktów na rynek chiÅ„ski podzielili siÄ™ z uczestnikami:
- Bartosz ZióÅ‚ek z Global Amber Consulting,
- Michał Bielewicz z ForCap Co. Ltd.,
- Pierre Asseo z Wabel.
Podczas szkolenia omówione zostaÅ‚y m.in. takie kwestie jak: szanse i zagrożenia dla polskich firm, najczęściej popeÅ‚niane błędy we wspóÅ‚pracy z chiÅ„skimi kontrahentami, kanaÅ‚y dystrybucji produktów spożywczych w Chinach, certyfikacja produktów, wspóÅ‚praca z agentem na terenie Chin.
W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele 32 firm z branży spożywczej oraz transportowej.
ŹródÅ‚o: ARR