SPOŻYCIE MIĘSA I WĘDLIN
W LATACH 2011 – 2014
I. ROK 2011
W 2011 roku najchętniej spożywane było mięso wieprzowe – 42, 6 kgna 1 mieszkańca, następnie mięso drobiowe – 25,6 kg na 1 mieszkańca, najmniejszą popularnością cieszyło się mięso wołowe – 2,3 kg na 1 mieszkańca.[1]
Konsumpcja wędlin i przetworów mięsnych w 2011 roku plasowała się na poziomie 2,34 kg na 1 mieszkańca miesięcznie[2]. Całkowite roczne spożycie to 90. 118 080 kg.
II. ROK 2012
Podobnie jak rok temu w 2012 roku, największym zainteresowaniem cieszyło się mięso wieprzowe – 39,2 kg na 1 mieszkańca[3]. Jeżeli chodzi o mięso drobiowe – spożycie jego, w porównaniu z rokiem wcześniejszym wzrosło i sięgnęło poziomu 26,6 kg[4] , natomiast konsumpcja mięsa wołowego spadła, aż o 20% , co stanowiło spożycie 1,84 kg rocznie.[5]
Konsumpcja wędlin i przetworów mięsnych w 2012 roku uplasowała się na poziomie 2,32 kg na 1 mieszkańca miesięcznie[6]. Całkowite roczne spożycie to 89. 347 840 kg.
III. ROK 2013
Pomimo tego, iż najbardziej popularna, wśród polskich konsumentów, okazała się być wieprzowina, zanotowała ona niewielki spadek – 38,5kg[7] na 1 mieszkańca. Niewiele zmieniło się w sytuacji drobiu, choć i jego popularność zanotowała spadek do 27 kg na 1 mieszkańca.[8] Natomiast wołowina znów zanotowała spadek – 1,5 kg na 1 mieszkańca.[9]
Konsumpcja wędlin i przetworów mięsnych w 2013 roku zmniejszyła się o 11,6%, a więc odpowiednio uplasowała się na poziomie 2,04 kg[10] w przeliczeniu na 1 mieszkańca miesięcznie[11]. Całkowite roczne spożycie to 78. 564 480 kg.
IV. 2014 ROK - prognoza
Prognozuje się, iż w 2014 roku wzrośnie spożycie mięsa wieprzowego oraz drobiu. Wołowina zatrzyma się na tym samym poziomie co rok temu.
Mięso wieprzoweuplasuje się na poziomie 37 kg na 1 mieszkańca rocznie. Drób osiągnie poziom 28 kg, a mięso wołowe – bez zmian – 1,5 kg na 1 mieszkańca.[12]
PODSUMOWANIE
konsumpcja mięsa całkowita i roczna
UWAGA:
Zastosowano do przeliczeń informację o ilości ludności zgodnie ze spisem powszechnym z dnia 31 marca 2011 roku – na podstawie Małego Rocznika Statystycznego Polski 2014, który określa stan na 38 512 000 osób
[1] http://www.arr.gov.pl/data/400/biuletyn_informacyjny_arr_2_2012.pdf , str. 12, październik 2014;
[2] http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rzeczypospolitej-polskiej-2013,2,8.html ,str. 305, październik 2014;
[3] http://www.izbozpasz.pl/files/DrPKolodziejczyk-POLSUS-2.pdf , str. 14, październik 2014;
[4] http://arr.gov.pl/data/400/biuletyn_informacyjny_arr_3_2013.pdf , str. 33, październik 2014;
[5] http://www.kipdip.org.pl/article/id/811 , październik 2014 Informacja dodatkowa: Opracowanie, na podstawie którego przygotowano artykuł, czyli "Popyt na żywność. Stan i perspektywy" - Nr 14/2013Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB jest płatna;
[6] http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rzeczypospolitej-polskiej-2013,2,8.html ,str. 305, październik 2014;
[7] http://arr.gov.pl/data/400/biuletyn_informacyjny_arr_2_2014.pdf , str. 6, październik 2014
[8] http://www.gospodarz.pl/aktualnosci/drob-i-jaja/produkcja-i-spozycie-drobiu-w-polsce.html ; październik 2014; dane na podstawie GUS;
[9] http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/794335,bogatszy-polak-zmienia-swoje-menu.html , październik 2014; na podstawie szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej;
[10] http://www.propertynews.pl/centra-handlowe/spada-spozycie-zywnosci-w-polsce,26642.html ; październik 2014 – na podstawie danych GUS;
[11] http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rzeczypospolitej-polskiej-2013,2,8.html ,str. 305, październik 2014;
[12] Prognozy ARR - Rol-Petrol , październik 2014;