Spożycie mięsa wołowego przypadające na jedną osobę w krajach UE rosło zarówno w 2015 r., jak
i w 2016 r, osiągając poziom około 11 kg/osobę (w wadze produktu). Wzrost ten dotyczył przede wszystkim nowych krajów Unii, co można łączyć z polepszeniem się klimatu gospodarczego oraz korzystniejszym poziomem cen, co wynikało z kolei ze wzrostu podaży.
Według prognoz Komisji Europejskiej, w 2017 r. spożycie per capita w krajach Wspólnoty utrzyma się na dotychczasowym poziomie, po czym w następnych latach ponownie zacznie spadać. Do końca prognozowanego okresu obniży się ono do poziomu 10,2 kg/ osobę. Poziom ten jednak będzie maskował znaczną różnicę w pułapach spożycia w nowych (3,7 kg/osobę) oraz starych (11,8 kg/osobę) krajach Wspólnoty. Konsumpcja ogółem tego gatunku mięsa w krajach UE-28 wyniesie
w 2026 r. 7 mln 555 tys. ton, tj. będzie o 5,5% niższa niż szacowana jej wielkość w 2016 r.
W „starych” krajach UE konsumpcja wołowiny spadnie o 5,1%, natomiast w nowych krajach Unii obniży się
o 10,2%.
Źródło: FAMMU/FAPA