Spożycie miÄ™sa woÅ‚owego przypadajÄ…ce na jednÄ… osobÄ™ w krajach UE rosÅ‚o zarówno w 2015 r., jak
i w 2016 r, osiÄ…gajÄ…c poziom okoÅ‚o 11 kg/osobÄ™ (w wadze produktu). Wzrost ten dotyczyÅ‚ przede wszystkim nowych krajów Unii, co można łączyć z polepszeniem siÄ™ klimatu gospodarczego oraz korzystniejszym poziomem cen, co wynikaÅ‚o z kolei ze wzrostu podaży.
WedÅ‚ug prognoz Komisji Europejskiej, w 2017 r. spożycie per capita w krajach Wspólnoty utrzyma siÄ™ na dotychczasowym poziomie, po czym w nastÄ™pnych latach ponownie zacznie spadać. Do koÅ„ca prognozowanego okresu obniży siÄ™ ono do poziomu 10,2 kg/ osobÄ™. Poziom ten jednak bÄ™dzie maskowaÅ‚ znacznÄ… różnicÄ™ w puÅ‚apach spożycia w nowych (3,7 kg/osobÄ™) oraz starych (11,8 kg/osobÄ™) krajach Wspólnoty. Konsumpcja ogóÅ‚em tego gatunku miÄ™sa w krajach UE-28 wyniesie
w 2026 r. 7 mln 555 tys. ton, tj. będzie o 5,5% niższa niż szacowana jej wielkość w 2016 r.
W „starych” krajach UE konsumpcja woÅ‚owiny spadnie o 5,1%, natomiast w nowych krajach Unii obniży siÄ™
o 10,2%.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA