Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR przez okres 3 kwartałów 2019 r. łączne wyeksportowano z Polski produkty mięsne w postaci wieprzowiny, wołowiny i drobiu na kwotę ponad 5,1 mld EUR czyli ok. 22,1 mld zł. Warto podkreślić, że nastąpił tutaj wzrost rok do roku o 3%!
Największy udział w wartości eksportu mięsa i przetworów miały produkty drobiowe (ekwiwalent tuszek) w ilości 1,5 mln ton i wartości 2,5 mld EUR ( 10,9 mld zł). Odnotowano tutaj odczuwalny wzrost, odpowiednio o 11% i 10% w stosunku do analogicznego okresu w 2018 r. Dla porównania do do kraju przywieziono 157 tys. ton drobiu, o 8% więcej niż przed rokiem, a wydatki poniesione na zakup tego asortymentu wyniosły 274 mln EUR (1,2 mld zł) i były o 3% większe.