W okresie styczeń–listopad 2024 r. wartość wyeksportowanych z Polski produktów mięsnych była o 7% większa niż przed rokiem i wyniosła blisko 10 mld EUR (43 mld zł). Przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej tej grupy produktów miały nadal największy (20%) udział w polskim eksporcie rolno-spożywczym ogółem.
Największe przychody w grupie produktów mięsnych (51% udziału) generowała sprzedaż zagraniczna asortymentu drobiowego. W okresie styczeń–listopad 2024 r. z Polski wyeksportowano blisko 2,1 mln ton mięsa, przetworów i żywca drobiowego (w ekwiwalencie tuszek), o 8% więcej niż w analogicznym okresie 2023 r., a przychody z tego tytułu wzrosły o 9% r/r, do 5,1 mld EUR (22 mld zł). Jednocześnie do Polski zaimportowano 178 tys. ton drobiu, o 9% mniej niż przed rokiem. Wolumen eksportu produktów wołowych i cielęcych z Polski w okresie jedenastu miesięcy 2024 r. zwiększył się o 3%, do 492 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), a przychody – o 7%, do 2,5 mld EUR (10,7 mld zł). Większy niż przed rokiem (o 8%) był również import asortymentu wołowego i cielęcego (głównie mięsa), którego wolumen wyniósł 69 tys. ton, a wydatki z tego tytułu wzrosły o 13%, do 325 mln EUR. Mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych oraz żywca wyeksportowano 588 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), o 9% więcej niż w analogicznym okresie 2023 r., a wartość eksportu tego asortymentu osiągnęła blisko 1,9 mld EUR (8,2 mld zł) – o 6% więcej r/r. Od stycznia do końca listopada 2024 r. do Polski sprowadzono 882 tys. ton produktów wieprzowych, o 3% więcej niż przed rokiem za 2,6 mld EUR (11,3 mld zł). Wartość zaimportowanych produktów wieprzowych była o 2% większa niż w tym samym okresie 2023 r. Około 490 mln EUR (5% udziału w wartości) wyniosły przychody z eksportu pozostałych gatunków mięs, przetworów i żywca.
Źródło: KOWR