W marcu br. ceny wieprzowiny zwiększyły się w 24 krajach Wspólnoty poza Bułgarią, Finlandią, Grecją i Cyprem, gdzie odnotowano spadki cen. Na Malcie cena reprezentacyjna wieprzowiny utrzymała się dotychczasowym poziomie. Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Wspólnoty kształtowała się w tym okresie na poziomie 141,09 EUR/100 kg, tj. była o 2,6% wyższa niż w lutym 2015 r., ale jednocześnie o 10% niższa od ceny z marca 2014 r.
W marcu br. największą miesięczną dynamikę wzrostu cen wśród krajów Wspólnoty zanotowano na Łotwie, we Francji, w Hiszpanii, Portugalii, Danii, Szwecji, Estonii, na Litwie, w Irlandii, Czechach, Belgii, Rumunii, Holandii, Słowacji, Austrii, Słowenii, we Włoszech oraz w Chorwacji.
W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w marcu br. kształtowała się na poziomie 141,69 EUR/100 kg, tj. była o 0,8% wyższa niż w lutym 2015 r. Była ona (cena) równocześnie o 0,4% wyższa od średniej ceny reprezentacyjnej dla całej Wspólnoty. Cena wieprzowiny notowana w naszym kraju w marcu br. przewyższała o 9,5% średnią cenę reprezentatywną tego gatunku mięsa w Danii, natomiast w stosunku do ceny wieprzowiny w Niemczech była o 2,5% niższa. Uruchomiony przez Unię mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny przyczynił się do złagodzenia załamania cenowego na rynku wieprzowiny w krajach Wspólnoty. Niestety działanie tego mechanizmu wspiera przede wszystkim przetwórców, a nie rolników produkujących żywiec. Zastanawiające jest, że stawki dopłat zastosowane przez Brukselę są o około 40% niższe od tych, które Unia stosowała w 2011 r. (kiedy ostatni raz uruchomiono ten mechanizm), przy poziomie cen zbliżonym do obecnego.
Źródło: FAMMU/FAPPA