Średnia cena polskiej wieprzowiny w marcu br. wyższa od cen europejskich - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Średnia cena polskiej wieprzowiny w marcu br. wyższa od cen europejskich

W marcu br. ceny wieprzowiny zwiększyły się w 24 krajach Wspólnoty poza Bułgarią, Finlandią, Grecją i Cyprem, gdzie odnotowano spadki cen. Na Malcie cena reprezentacyjna wieprzowiny utrzymała się dotychczasowym poziomie. Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Wspólnoty kształtowała się w tym okresie na poziomie 141,09 EUR/100 kg, tj. była o 2,6% wyższa niż w lutym 2015 r., ale jednocześnie o 10% niższa od ceny z marca 2014 r.

W marcu br. największą miesięczną dynamikę wzrostu cen wśród krajów Wspólnoty zanotowano na Łotwie, we Francji, w Hiszpanii, Portugalii, Danii, Szwecji, Estonii, na Litwie, w Irlandii, Czechach, Belgii, Rumunii, Holandii, Słowacji, Austrii, Słowenii, we Włoszech oraz w Chorwacji.

W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w marcu br. kształtowała się na poziomie 141,69 EUR/100 kg, tj. była o 0,8% wyższa niż w lutym 2015 r. Była ona (cena) równocześnie o 0,4% wyższa od średniej ceny reprezentacyjnej dla całej Wspólnoty. Cena wieprzowiny notowana w naszym kraju w marcu br. przewyższała o 9,5% średnią cenę reprezentatywną tego gatunku mięsa w Danii, natomiast w stosunku do ceny wieprzowiny w Niemczech była o 2,5% niższa. Uruchomiony przez Unię mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny przyczynił się do złagodzenia załamania cenowego na rynku wieprzowiny w krajach Wspólnoty. Niestety działanie tego mechanizmu wspiera przede wszystkim przetwórców, a nie rolników produkujących żywiec. Zastanawiające jest, że stawki dopłat zastosowane przez Brukselę są o około 40% niższe od tych, które Unia stosowała w 2011 r. (kiedy ostatni raz uruchomiono ten mechanizm), przy poziomie cen zbliżonym do obecnego.

Źródło: FAMMU/FAPPA

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.