Średniookresowe prognozy dla rynku mięsa owczego i koziego w UE - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Średniookresowe prognozy dla rynku mięsa owczego i koziego w UE

Według średniookresowej prognozy Komisji Europejskiej w bieżącej dekadzie utrzyma się spadkowy trend produkcji mięsa owczego i koziego w krajach Wspólnoty, jak podaje FAMMU/FAPA. Tempo tego spadku będzie jednak wolniejsze, co w dużej mierze będzie wpływem kontynuacji utrzymania przez UE dopłat bezpośrednich powiązanych z produkcją w tym sektorze w ramach reformy WPR. Do 2023 r. produkcja brutto tego gatunku mięsa w Unii obniży się o 6,8% do 891 tys. ton w porównaniu z jej poziomem w latach 2012-2013. W omawianym okresie import mięsa owczego i koziego do Wspólnoty zwiększy się nieznacznie (do 208 tys. ton), pozostając poniżej poziomu sprzed 2012 r. Pomimo wzrostu produkcji tego rodzaju mięsa w Nowej Zelandii oraz w Australii, będących najważniejszymi dostawcami do Unii, kraje te nie wypełnią swoich kontyngentów taryfowych w wywozie do UE, ze względu na rosnącą sprzedaż na rynki poza Wspólnotę. Wielkość eksportu tego gatunku mięsa z UE nadal będzie niewielka, możliwy jest jednak wzrost sprzedaży żywca na Bliski Wschód, do Libii, Jordanii oraz Libanu. Niski poziom spożycia mięsa baraniego i koziego w Unii (2,7% udział) w porównaniu z innymi gatunkami mięsa będzie kontynuowany. Ze względu na przewidywany spadek podaży, konsumpcja tego gatunku mięsa w najbliższych latach może się nadal obniżać, osiągając w 2023 r. poziom 1,04 mln ton.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.