Na przełomie kwietnia i maja br. zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery przeciętnie po 4,80 zł/kg wobec 4,81 zł/kg w poprzednim notowaniu. Cena tego żywca była również o 1,5% niższa niż miesiąc wcześniej. Za indyki dostawcy uzyskiwali średnio 6,25 zł/kg, o 1 gr/kg mniej niż w okresie 15–21 kwietnia br., ale o 3 gr/kg więcej niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów, w odniesieniu do poprzedniego notowania, wzrosła o 5%, do 6,10 zł/kg. Była ona również o 1% wyższa niż w pierwszym tygodniu kwietnia br. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem kurczęta brojlery potaniały o 15%, kaczki brojlery – o 21%, a indyki – o 29%.
Tuszki kurcząt patroszonych sprzedawano przeciętnie po 8,18 zł/kg. Cena tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 13,59 zł/kg wobec 13,58 zł/kg w okresie 15–21 kwietnia br. Tuszki indyków były o 3% droższe niż na początku kwietnia br., ale o 14% tańsze niż w analogicznym okresie 2023 r.
Źródło: KOWR