Na przełomie sierpnia i września br. na rynku krajowym wyhamowany został, utrzymujący się od połowy lipca br., spadek cen zakupu żywca wieprzowego.W dniach 28.08 – 3.09.2023 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, kupowały świnie rzeźne średnio po 7,81 zł/kg. Był to poziom cen o 9% niższy niż przed miesiącem, ale o 1% wyższy niż w analogicznym okresie 2022 r.
W Unii Europejskiej na przełomie sierpnia i września br. średnio w UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 231,24 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 0,6% mniej niż w poprzednim tygodniu, o 6% mniej niż przed miesiącem, ale o 10,5% więcej niż przed rokiem. W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej była o 1,3% (o 2,94 EUR) niższa niż średnio w UE i ukształtowała się na poziomie 228,30 EUR/100 kg. Więcej niż w Polsce za świnie rzeźne uzyskiwali producenci m.in. z Niemiec (240,59 EUR/100 kg, o 12,29 EUR więcej)i Hiszpanii (238,26 EUR/100 kg, o 9,96 EUR więcej), a mniej – z Niderlandów (208,93 EUR/100 kg, o 19,37 EUR mniej), Danii (204,35 EUR/100 kg, o 23,95 EUR mniej) i Francji (222,00 EUR/100 kg, o 6,30 EUR mniej).
Półtusze wieprzowe zbywano przeciętnie po 11,43 zł/kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej oraz o 8% taniej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego asortymentu wieprzowego była nieco (o 0,5%) wyższa niż przed rokiem.
Źródło: KOWR