W roku gospodarczym 2015/2016 Australia wyeksportowała łącznie 241,9 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. relatywnie tyle samo, co przed rokiem. Struktura towarowa wywozu nie zmieniła się zbyt wiele. Eksport chłodzonego mięsa wzrósł o 3% do 101,3 tys. ton, natomiast sprzedaż mrożonej jagnięciny spadła o 2% do 140,6 tys. ton. Wywóz do największego rynku zbytu dla Australijczyków, tj. krajów Bliskiego Wschodu obniżył się o 3% do 67,5 tys. ton, wzrósł za to eksport do Stanów Zjednoczonych (o 11% do 53,6 tys. ton). Zwiększył się także wywóz australijskiej jagnięciny do Chin (o 1% do 36,2 tys. ton) oraz Papui Nowej Gwinei (o 34% do 15,7 tys. ton). Dostawy do krajów Unii Europejskiej obniżyły się zaś o 19% do nieco ponad 10 tys. ton. Spadek wywozu w tym kierunku wynikał
z redukcji wysyłek do Wielkiej Brytanii (o 27% do około 7 tys. ton). Zdecydowanie więcej tego gatunku mięsa wysłano do Korei Południowej (wzrost aż o 57% do 7,6 tys. ton), mniej zaś do Japonii (spadek o 12% do 8,3 tys. ton).
Źródło: FAMMU/FAPA