Stanowisko Unii Europejskiej w sprawie odstępstwa dla ekologicznej produkcji drobiu i trzody - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Stanowisko Unii Europejskiej w sprawie odstępstwa dla ekologicznej produkcji drobiu i trzody

Podczas posiedzenia Stałego Komitetu ds. Rolnictwa Ekologicznego (SCOF) Komisji Europejskiej w dn. 8-9 lipca 2014 r. przegłosowano jednogłośnie projekt rozporządzenia przedłużającego o kolejne 3 lata (do końca 2017 r.) odstępstwa dotyczące ekologicznej produkcji drobiu i trzody chlewnej, informuje FAMMU/FAPPA. Zgodnie z obowiązującym obecnie rozporządzeniem Komisji (UE) nr 505/2012 zmieniającym i poprawiającym rozporządzenie (WE) nr 889/2008, producenci drobiu i trzody metodami ekologicznymi mogą jeszcze do końca grudnia 2014 r. stosować pasze białkowe z produkcji konwencjonalnej w maksymalnej ilości do 5% w stosunku rocznym. Hodowca musi wykazać, że nie jest w stanie uzyskać paszy wyłącznie z produkcji ekologicznej. Poprzednie rozporządzenie Komisji (WE) nr 1294/2005 wymagało żywienia wyłącznie paszami z produkcji ekologicznej, pochodzącymi w znacznej części z własnego gospodarstwa lub regionu. Na mocy rozporządzenia nr 505/2012 dopuszcza się również do dn. 31 grudnia 2014 r. odstępstwo, polegające na wprowadzaniu do gospodarstwa ekologicznego młodych kur niosek do 18 tygodnia życia pochodzących z gospodarstw konwencjonalnych. Opóźnienie o kolejne 3 lata zmiany 
przepisów w zakresie produkcji ekologicznej drobiu i trzody zostało podyktowane niedostateczną podażą ekologicznych pasz białkowych o wysokiej jakości oraz materiału zwierzęcego.
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.