Wzrost unijnej, w tym krajowej, produkcji żywca wieprzowego oraz rosyjskie embargo na import wieprzowiny z UE10 spowodowały, że w 2014 r. i w pierwszej połowie 2015 r. unijne ceny trzody chlewnej były niższe niż przed rokiem. W maju 2015 r. w Polsce żywiec wieprzowy skupowano przeciętnie po 4,23 zł/kg, o 4% taniej niż w poprzednim miesiącu i o 16% taniej niż rok wcześniej .
W czerwcu 2015 r. ceny żywca wieprzowego wzrosły, ale nadal były znacząco niższe od notowanych przed rokiem. Średnia krajowa cena zakupu trzody chlewnej płacona przez zakłady mięsne ukształtowała się na poziomie 4,49 zł/kg i była o 6% wyższa niż w maju 2015 r., ale o 16% niższa niż w czerwcu 2014 r.12 W UE świnie rzeźne klasy E w czerwcu 2015 r. kupowano przeciętnie po 146,61 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 3% drożej niż miesiąc wcześniej, ale o 14% taniej niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wieprzowego klasy E wyrażona w walucie unijnej wyniosła 144,29 EUR/100 kg i była wyższa od średnich cen: w Belgii, w Holandii, w Danii, we Francji i we Włoszech.
Źródło: ARR