Od końca stycznia br. na rynku unijnym utrzymuje się systematyczny wzrost średnich cen skupu żywca wieprzowego. Według danych Komisji Europejskiej w dniach 10–16.04.2023 r. świnie rzeźne klasy E średnio w UE skupowano po 237,68 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej wobec 236,97 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen o 3% wyższy niż przed miesiącem oraz o 24% wyższy niż przed rokiem. Cena żywca tej klasy w Polsce wyniosła 246,35 EUR/100 kg i była o 8,67 EUR/100 kg wyższa niż średnio w UE. Taniej niż w Polsce za świnie rzeźne tej klasy płacono m.in. w: Niemczech (o 3,16 EUR/100 kg), Niderlandach (o 32,44 EUR/100 kg) i Danii (o 49,33 EUR/100 kg), a nieco drożej (o 0,70 EUR/100 kg) – w Hiszpanii. W Polsce, po stagnacji w cenach skupu żywca wieprzowego w tygodniu przedświątecznym, nastąpił ich ponowny wzrost.
W dniach 10–16.04.2023 r. (dane ZSRIR MRiRW) dostawcy za świnie rzeźne uzyskiwali przeciętnie 8,78 zł/kg, o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 5% więcej niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 30% wyższa niż przed rokiem.
Półtusze wieprzowe sprzedawano średnio po 12,57 zł/kg, nieco (o 0,5%) drożej niż na początku kwietnia br. oraz o 4% drożej niż przed miesiącem. Cena półtusz była o 26% wyższa niż w analogicznym okresie 2022 r.
Źródło: KOWR