W 33. tygodniu zakłady mięsne w Polsce zbywały półtusze wieprzowe średnio po 7,11 zł/kg, o 5% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 4% drożej niż miesiąc wcześniej, ale w dalszym ciągu było to o 9,5% taniej niż przed rokiem.
Konsekwencją tychże podwyżek był wzrost cen zakupu żywca wieprzowego nie tylko na rynku unijnym, ale również w Polsce. Ceny tego mięsa (od drugiego tygodnia sierpnia br.) wykazywały dynamiczny wzrost. Zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiMRw dniach 13–19.08.2018 r. za trzodę chlewną w Polsce przeciętnie płaciły 4,91 zł/kg, o 4,5% więcej niż w poprzednim tygodniu i o blisko 5% więcej niż przed miesiącem. Jednak w odniesieniu do notowań sprzed roku cena tego żywca była o 11% niższa.
Źroódło: KOWR
Partnerzy portalu