W miniony piątek odbyła się uroczysta ceremonia otwarcia V edycji Targów Produktów Tradycyjnych
i Ekologicznych „Regionalia”. Uczestniczył w niej Podsekretarz stanu Rafał Romanowski.
Na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi swoje unikatowe wyroby zaprezentowali producenci produktów zarejestrowanych w unijnym systemie jako Chronione Nazwy Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenia Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności (GTS). Na stoisku można było obejrzeć na żywo pokazy kulinarne z wykorzystaniem produktów posiadających unijne certyfikaty.
Dzięki rozszerzonej formule i połączeniu Targów „Regionalia” z XXI edycją Targów Turystyki
i Wypoczynku Lato oraz IV edycją Targów Agroturystyka, wystawcy mieli okazję dotrzeć nie tylko do szerokiej rzeszy klientów indywidualnych, ale również do przedstawicieli wielu sieci handlowych, supermarketów, sklepów ze zdrową żywnością, restauracji, hurtowni, szkół, mediów oraz wszystkich zainteresowanych ekologicznym stylem życia. Targi „Regionalia” to doskonała okazja na promocję polskiej żywności regionalnej i tradycyjnej, a tym samym do wzrostu konkurencyjności oraz popularyzacji polskich wyrobów na rynku Unii Europejskiej.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi