Targi są jak niemowlę, które już stanęło na nogi i zaczyna biec – konkurencji będzie trudno was dogonić – tak ocenił pierwszą edycję sosnowieckich targów HOTEL-GASTRO Meeting i MEAT MEETING 2008 jeden z wystawców - Jacek Purgał z Porcelany Ćmielów.Smaczne targi – to określenie dominowało w wypowiedziach gości i publikacjach medialnych. Kabanosy ze strusia, ciekawe przepisy na karpia i inne potrawy wigilijne, ekologiczne wędliny i Wyroby garmażeryjne, a także przygotowywane przez mistrzów kucharskich ze Śląskiej Grupy Kulinarnej smakołyki, cieszyły zarówno oczy jak i podniebienia tłumnie zgromadzonych widzów.
Nie zabrakło atrakcji dla osób głodnych wiedzy. Konferencje i seminaria dotyczące wykorzystania pomocowych środków unijnych czy All about meat – Związku Polskie Mięso oraz miesięcznika Rzeźnik Polski zgromadziły stu zainteresowanych.
Jesteśmy zadowoleni z rozmów i kontaktów biznesowych – ocenił Zbigniew Niczko z Agencji Nipress, wydawcy katalogów branżowych. Targi spełniły nasze oczekiwania. Zwłaszcza, że to przecież dopiero pierwsza edycja. Swojego zadowolenia nie kryli również zwycięzcy wielu konkursów.Agnieszka Duda z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach odebrała pierwszą nagrodę w II finale Kulinarnego Pucharu Śląska Szkół Gastronomicznych zorganizowanego przez Śląską Grupę Kulinarną. Pokonała kolegów przyrządzając najsmaczniejszą perliczkę i aranżując potrawę na talerzu. Z nagrodami konkursowymi wyjechali również Hotel Patria z Wisły, zdobywca pierwszego miejsca w Kulinarnym Show HOTEL-GASTRO Meeting – Black Box a także wielu wystawców, m.in. Makro Cash and Carry oraz Śląski Cech Rzeźników i Wędliniarzy, nagrodzone przez organizatorów za efektowną formę prezentacji swojej oferty na stoisku.
Przyznaję, że jestem w Expo Silesia po raz pierwszy, mimo że mam niedaleko – powiedział Zbigniew Cieślikowski z Dąbrowy Górniczej. To co zobaczyłem mile mnie zaskoczyło. Prowadzę małą gastronomię, więc szczególnie zainteresował mnie dobry jakościowo i pięknie wyeksponowany sprzęt. Od dzisiaj będę na targach częstym gościem.
Tradycyjne receptury, ekologiczne produkty, nowoczesne targi - przyszłoroczna edycja HOTEL-GASTRO Meeting i MEAT MEETING już za rok w Expo Silesia.