Jak podaje FAMMU/FAPA według analiz Duńskiego Centrum Badań Trzody Chlewnej, prognozy tegorocznego wzrostu cen wieprzowiny w Danii nie spełniły się z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe oraz problemy światowej gospodarki. Sezon grillowy w czerwcu i lipcu był nieudany ze względu na złą pogodę, co spowodowało, że ceny wieprzowiny wzrosły w niższym stopniu. W ciągu roku nastąpił również znaczny spadek wartości jena japońskiego, dolara amerykańskiego i funta, co wpłynęło na obniżenie wartości eksportu. Wpływy z wywozu do Japonii były w ciągu roku o 20% niższe. Ze względu na spadek cen wieprzowiny obniżyła się również wartość wysyłek do Rosji. W 2013 r. średnia cena producenta wieprzowiny w Danii wyniesie prawdopodobnie ok. 11,35 DKK/kg wobec 11,3 DKK/kg w roku ubiegłym. W 2014 r. spodziewane są o ok. 2% niższe poziomy produkcji wieprzowiny we Francji i Hiszpanii, wobec 2% i 4% spadku w roku bieżącym. Produkcja w Polsce obniży się prawdopodobnie o 7% po 3% redukcji w 2013 r. w stosunku do 2012 r. Duńska wytwórczość mięsa wieprzowego wzrośnie jednak w przyszłym roku o ok. 2%, a w Holandii o 1%. Rosja zwiększy w 2014 r. produkcję wieprzowiny o 5%, co spowoduje ograniczenie poziomu importu. Zakupy mięsa wieprzowego na rynkach zagranicznych obniży również Japonia, wzrosną natomiast dostawy do Chin. Produkcja wieprzowiny w Państwie Środka wzrośnie prawdopodobnie o 2%, jednak urzeczywistnienie prognoz będzie zależało od krajowej sytuacji epidemiologicznej. Na rynku światowym wzrośnie konkurencja wśród eksporterów, USA i Brazylia zwiększą wysyłki o ok. 2%, a Kanada o 1%. Wielkość wywozu z UE nie ulegnie większej zmianie. Eksperci przewidują wzrost cen latem przyszłego roku, a ceny w Danii powinny podskoczyć do 11,56 DKK/kg. Duński rynek będzie jednak nadal znajdował się pod wpływem wzrostu eksportu prosiąt do Niemiec, Polski i Szwecji. Eksperci przewidują, że w 2014 r. liczba ubojów trzody chlewnej w Danii obniży się o ok. 400 tys. szt. do 19 mln szt.