W pierwszym tygodniu lutego br. na rynku krajowym kurczęta brojlery skupowano średnio po 5,22 zł/kg, o 2 gr/kg drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 1,5% drożej niż przed miesiącem. Cena indyków wyniosła 8,24 zł/kg, odpowiednio o 2% i o 7% więcej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali 6,19 zł/kg, o 3 gr/kg mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 4 gr/kg więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem kurczęta brojlery były droższe o 13%, indyki – o 34%, a kaczki brojlery o 8% tańsze.
Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych przeciętnie po 9,00 zł/kg, o 7,5% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 3% drożej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków w ciągu tygodnia wzrosła o 1% i była na poziomie 14,08 zł/kg. W odniesieniu do analogicznego okresu przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 14%, a tuszki indyków – o 4,5%.
Źródło: KOWR