W trzecim tygodniu lutego br. na rynku krajowym kontynuowany był dalszy wzrost cen zakupu żywca drobiowego.
Najwięcej, bo o 2% w ciągu tygodnia, podrożały kurczęta brojlery, za które dostawcy uzyskiwali średnio 5,40 zł/kg. Był to poziom o 4,5% wyższy niż przed miesiącem.
Żywiec indyczy skupowano przeciętnie po 8,41 zł/kg, o ponad 1% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 7% drożej niż przed miesiącem.
Cena kaczek brojlerów w ciągu tygodni nieznacznie wzrosła - do 6,21 zł/kg i była zbliżona do notowania sprzed miesiąca.
W odniesieniu do cen uzyskanych przed rokiem żywiec indyczy był droższy o 36%, kurczęta brojlery – o 15%, podczas gdy kaczki brojlery potaniały o 7%.
W zakładach drobiarskich w trzecim tygodniu lutego br. potaniały tuszki kurcząt i indyków. Tuszki kurcząt patroszonych zbywano średnio po 9,09 zł/kg, o 5% taniej niż tydzień wcześniej, ale o 11% drożej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 14,11 zł/kg i była o około 1% niższa niż przed tygodniem i miesią cem. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 15%, a tuszki indyków – o 6%.
Źródło: KOWR