WedÅ‚ug wstÄ™pnych danych GUS w okresie styczeÅ„-kwiecieÅ„ 2015 roku, w Polsce liczba ubojów przemysÅ‚owych bydÅ‚a dorosÅ‚ego ogóÅ‚em wyniosÅ‚a 506 351 szt. i byÅ‚a o 14,6% wyższa niż w analogicznym okresie roku ubiegÅ‚ego. Najbardziej wzrosÅ‚y uboje krów o 19,2% (165 762 szt.) nastÄ™pnie uboje jaÅ‚ówek o 13,8% (75 547 szt.) oraz byków o 12,0% (265 032 szt.). W analizowanym 5 Å›rednia cena za bydÅ‚o rzeźne pÅ‚acona producentom bydÅ‚a (badana w GUS) 17 okresie w strukturze ubojów najwyższy udziaÅ‚ stanowiÅ‚y byki – 52,3% nastÄ™pnie krowy -32,7 % oraz jaÅ‚ówki -14,9%. KwiecieÅ„ br. byÅ‚ natomiast miesiÄ…cem znacznego spadku poziomu ubojów bydÅ‚a. W miesiÄ…cu tym ubito łącznie 121 980 szt. bydÅ‚a dorosÅ‚ego, tj. o 16,5% mniej niż przed miesiÄ…cem oraz o 4,1% mniej niż przed rokiem. WÅ›ród kategorii bydÅ‚a w stosunku miesiÄ™cznym najbardziej spadÅ‚y uboje krów i jaÅ‚ówek po 16,3%, natomiast uboje byków wzrosÅ‚y o 28,5%. W stosunku rocznym spadÅ‚y uboje wszystkich kategorii bydÅ‚a w tym najbardziej byków o 4,4% i krów o 4,1%, zaÅ› jaÅ‚ówek o 2,8%. W analizowanym miesiÄ…cu należy również odnotować wzrost ubojów cielÄ…t który w skali miesiÄ…ca wyniósÅ‚ 4,6% a w skali roku 4,3%.
ŹródÅ‚o: MRiRW