W pierwszej połowie marca br. ceny wieprzowiny w krajach Wspólnoty utrzymywały się w słabym trendzie wzrostowym. W połowie miesiąca br. średnia cena reprezentatywna wieprzowiny dla całej Unii kształtowała się na poziomie 172,07 EUR/100 kg, tj. była o niecałe 0,5% wyższa od średniej ceny z połowy lutego br., ale jednocześnie przewyższała średnią cenę z odobnego okresu sprzed roku o 7%.
W ciągu miesiąca ceny reprezentatywne wieprzowiny wzrosły w szesnastu krajach Unii, najwięcej na Cyprze (+8,2%), we Francji (-4,5%), na Litwie (+4,1%), w Hiszpanii (+2,8%), Polsce (+2,7%), Estonii (+2,1%), Szwecji (+2,1), Austrii (+2,0%), Słowenii (+1,7%), Portugalii (+1,7%) oraz w Finlandii (+1,5%). W tym samym okresie ceny obniżyły się w dziesięciu innych krajach Unii, najwięcej w Rumunii (-7,5%), we Włoszech (-5,1%), na Węgrzech (-2,8%), w Grecji (-2,8%), na Słowacji (- 1,6%), a także w Danii i w Wielkiej Brytanii (po -1,5%). Nie zmieniła się jedynie cena reprezentatywna wieprzowiny na Malcie.
W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w połowie marca br. kształtowała się na poziomie 170,60 EUR/100 kg, tj. była o 0,4% niższa od średniej ceny tego gatunku mięsa w Niemczech, przewyższając jednocześnie średnią cenę wieprzowiny w Danii o 10,5%. Trzeba podkreślić, że w omawianym czasie średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w Polsce kształtowała się na poziomie o 4% wyższym w porównaniu ze średnią ceną z połowy marca sprzed roku.
Źródło: FAMMU/FAPA