Jak podaje FAMMU/FAPA w listopadzie br. cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) w krajach Wspólnoty nustabilizowała się na poziomie około 171 EUR/100 kg, tj. o 0,20 EUR/kg niższym niż w okresie letnim. W sierpniu i we wrześniu br. średnia cena reprezentatywna wieprzowiny dla całej Unii wynosiła około 190 EUR/100 kg, po czym w październiku spadła do 179 EUR/100 kg. Pomimo, iż w listopadzie średnia cena wieprzowiny we Wspólnocie była o 5,5% niższa niż przed rokiem, to okazuje się, że w porównaniu ze średnią ceną z ostatnich pięciu lat (dla tego miesiąca) przewyższała ją o 12,5%. W listopadzie br. największą miesięczną dynamikę spadku cen spośród czołowych producentów wieprzowiny w UE zanotowano w Hiszpanii (-6,8%), Polsce (-6,6%), Holandii (-5,6%), Francji (-5,3%) oraz w Niemczech (-4,0%). W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w listopadzie br. obniżyła się do poziomu 168,64 EUR/100 kg, tj. była o 1,4% niższa od średniej dla całej Wspólnoty. W omawianym okresie cena reprezentatywne wieprzowiny wzrosła jedynie w Wielkiej Brytanii (o 0,9%), natomiast na Malcie pozostała na niezmienionym poziomie. Jak prognozuje Komisja Europejska, wahania cen wieprzowiny w Unii w najbliższych miesiącach będą mniejsze. Średnia cena reprezentatywna tego gatunku mięsa powinna kształtować się blisko poziomu 170 EUR/100 kg. Trzeba przy tym wspomnieć prognozy Komisji, że spadki ubojów świń w I oraz w II kwartale 2014 r. będą mniejsze niż w 2013 r. i wyniosą odpowiednio 0,9% oraz 0,3%.