W styczniu br. ceny wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej kontynuowały trend spadkowy zapoczątkowany w drugiej połowie października zeszłego roku. W omawianym okresie średnia cena reprezentatywna tego gatunku mięsa dla całej Wspólnoty kształtowała się na poziomie 170,10 EUR/100 kg, tj. była o 2,1% niższa od średniej ceny z grudnia 2012 r., ale jednocześnie przewyższała średnią cenę ze stycznia sprzed roku o blisko 12%.
W porównaniu z grudniem 2012 r. w styczniu br. ceny wieprzowiny obniżyły się w 21 krajach Wspólnoty, najbardziej na Cyprze (-10,3%), w Czechach (-7,0%), na Łotwie (-5,8%), na Słowacji (-5,2%), w Polsce (-4,9%), w Danii (-4,6%), na Litwie (-4,2%), w Słowenii (-4,1%), w Belgii i Holandii (po - 3,8%) oraz w Estonii (-3,6%). Ceny wzrosły w sześciu krajach Unii, najwięcej w Hiszpanii (+1,8%) oraz na Malcie (+5,5%). W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w styczniu br. kształtowała się na poziomie 166,50 EUR/100 kg, tj. była o 1,8% niższa od średniej ceny tego gatunku mięsa w Niemczech, przewyższając jednocześnie średnią cenę wieprzowiny w Danii o 3,8%. Trzeba podkreślić, że w styczniu 2013 r. średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w Polsce przewyższała średnią cenę ze stycznia sprzed roku o 6,6%.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: danych Komisji Europejskiej