Według danych Komisji Europejskiej, w okresie I-X 2013 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie nieco ponad 280 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 8,5% więcej niż w analogicznym okresie 2012 r., jak podaje FAMMU/FAPA. Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano z Brazylii (ponad 120 tys. ton), Urugwaju (44,6 tys. ton) oraz z Argentyny (40,4 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 73,2%. W omawianym okresie zaimportowano także 22,8 tys. ton wołowiny z Australii oraz 18,7 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych. Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii wyniósł 12,4 tys. ton, natomiast dostawy z Botswany oraz ze Szwajcarii ukształtowały się na poziomie odpowiednio 5,6 tys. ton oraz około 3,5 tys. ton. W omawianym okresie kraje Wspólnoty (UE-27) wyeksportowały łącznie 370,1 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 12,9% mniej niż przed rokiem. Dostawy na główny do niedawna rynek zbytu, tj. do Turcji obniżyły się aż o 95% do zaledwie 4,6 tys. ton. Handel z Rosją zmniejszył się o 28% do 57,7 tys. ton. Więcej tych towarów trafiło z Unii do Szwajcarii (wzrost o 40% do 22,9 tys. ton), mniej zaś do Libanu (spadek o 11% do 21,4 tys. ton). Pomimo odnotowania szeregu spadków w dostawach do znaczących rynków zbytu Unia pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-122,5 tys. ton) w handlu mięsem wołowym (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) należy stwierdzić, iż Unia pozostaje importerem netto tego gatunku mięsa.