Według prognoz Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) z marca br., produkcja mięsakurcząt w UE w 2014 r. wyniesie 9,95 mln ton i będzie o 1,5% wyższa od ubiegłorocznej, jak podaje FAMMU/FAPA. Poprzednie przewidywania USDA zostały zrewidowane nieznacznie w górę, ze względu na wyższespodziewane poziomy wytwarzania głownie w krajach Beneluxu, Niemczech, Wielkiej Brytanii iRumunii, które zrównoważą obniżenie szacunków we Francji i Hiszpanii. Spożycie mięsa kurcząt wUE wzrośnie tym roku o 2,1% wobec 2013 r. do 9,58 mln ton. Będzie to nieznacznie wyższywskaźnik niż przyrost ludności, co wskazuje na zwiększenie konsumpcji na jednego mieszkańca.Unijni konsumenci będą nadal chętniej wybierali mięso krucząt jako relatywnie najtańsze źródłobiałka zwierzęcego, głównie ze względu na utrzymującą się trudną sytuację gospodarczą w wielupaństwach ugrupowania. Tegoroczny eksport mięsa kurcząt z UE do krajów trzecich obniży sięprawdopodobnie w skali roku o 1,8% do 1,07 mln ton. Spadną głównie dostawy (o 5-10%) całychtuszek z Francji do Arabii Saudyjskiej i innych krajów Bliskiego Wschodu ze względu na zniesienieprzez Komisję Europejską subsydiów eksportowych w lipcu 2013 r. Wrośnie natomiast sprzedażelementów kurcząt, głównie z krajów Beneluxu, a także z Francji i Polski, do krajów afrykańskich(RPA, Benin, Ghana).