Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku UE we wrześniu br. wyniosła 197,6 EUR/100 kg i była o 2% niższa niż w sierpniu i tylko o 0,4% wyższa niż we wrześniu 2012 r. jak podaje FAMMU/FAPA. W stosunku do średniej pięcioletniej kurczęta podrożały o 7%. We wrześniu br. spadek cen w skali miesiąca wystąpił w dziesięciu państwach członkowskich, a w największym stopniu w Portugalii (-11%). Polskie kurczęta potaniały o 5% do 144,3 EUR/100 kg, pozostając najtańszymi w całym ugrupowaniu (73% średniej unijnej). W dziesięciu krajach ceny kurcząt we wrześniu nieznacznie wzrosły, najbardziej w Bułgarii (+3,3%). Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii, Niemczech i Danii (260-270 EUR/100 kg). W pierwszych trzech tygodniach października ceny kurcząt w UE nadal obniżały się do poziomu 192,8 EUR/100 kg w 42 tygodniu. Na spadek cen wpływ miały czynniki sezonowe, niższe ceny pasz i wzrost produkcji drobiu na skutek poprawy jej opłacalności. W nadchodzących tygodniach można się spodziewać utrzymania się cen brojlerów na zbliżonym do obecnego poziomie lub nawet ich nieznacznego wzrostu. Duże zapotrzebowanie na drób na rynkach zagranicznych będzie czynnikiem wzmacniającym ceny.