Åšrednia cena sprzedaży kurczÄ…t brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku UE we wrzeÅ›niu br. wyniosÅ‚a 197,6 EUR/100 kg i byÅ‚a o 2% niższa niż w sierpniu i tylko o 0,4% wyższa niż we wrzeÅ›niu 2012 r. jak podaje FAMMU/FAPA. W stosunku do Å›redniej piÄ™cioletniej kurczÄ™ta podrożaÅ‚y o 7%. We wrzeÅ›niu br. spadek cen w skali miesiÄ…ca wystÄ…piÅ‚ w dziesiÄ™ciu paÅ„stwach czÅ‚onkowskich, a w najwiÄ™kszym stopniu w Portugalii (-11%). Polskie kurczÄ™ta potaniaÅ‚y o 5% do 144,3 EUR/100 kg, pozostajÄ…c najtaÅ„szymi w caÅ‚ym ugrupowaniu (73% Å›redniej unijnej). W dziesiÄ™ciu krajach ceny kurczÄ…t we wrzeÅ›niu nieznacznie wzrosÅ‚y, najbardziej w BuÅ‚garii (+3,3%). NajwiÄ™cej za kurczÄ™ta pÅ‚acono tradycyjnie w Finlandii, Niemczech i Danii (260-270 EUR/100 kg). W pierwszych trzech tygodniach października ceny kurczÄ…t w UE nadal obniżaÅ‚y siÄ™ do poziomu 192,8 EUR/100 kg w 42 tygodniu. Na spadek cen wpÅ‚yw miaÅ‚y czynniki sezonowe, niższe ceny pasz i wzrost produkcji drobiu na skutek poprawy jej opÅ‚acalnoÅ›ci. W nadchodzÄ…cych tygodniach można siÄ™ spodziewać utrzymania siÄ™ cen brojlerów na zbliżonym do obecnego poziomie lub nawet ich nieznacznego wzrostu. Duże zapotrzebowanie na drób na rynkach zagranicznych bÄ™dzie czynnikiem wzmacniajÄ…cym ceny.